Navigatie

Blije Zuivel

Welkom bij Blije Zuivel

Ik ben Willemien Bonthuis en maak sinds 2019 op ambachtelijke wijze zuivelproducten van zogenaamde oermelk (A2A2 melk) die ik rechtstreeks haal van de boerderij in Zenderen.

De zuivelruimte is gevestigd even verderop in een authentieke Twentse schöppe aan de Maatkampsweg 5 in Bornerbroek, midden in het groene hart
van Twente, langs De Doorbraak. Daar woon ik met Marco en onze kinderen Famke, Sophie en Ruben.

Het melkveebedrijf van de V.O.F. Bonthuis is gevestigd aan de Hebbrodweg 3 in Zenderen, waar Arjan en Miranda Bonthuis wonen en werken met hun kinderen Morris, Emmelie en Sanne.  Er worden ongeveer 160 koeien gemolken. Het bedrijf is zelfvoorzienend; het ruwvoer (gras en mais) wordt zelf geteeld en alle mest van de koeien kan op deze grond gebruikt worden. Dierwelzijn en balans tussen dier en het milieu vinden wij belangrijk.

Wij maken onder andere heerlijke: 
* Milde volle yoghurt
* Vruchtenyoghurts
* Hangop
* Hangop met vruchten

Oermelk (A2A2)

Melk bestaat uit water (86,5%), lactose(4,6%), vet (4,5%) en eiwit (3,4%) en mineralen/vitamenn/enzymen (1,0%)
A2A2 melk ziet eruit als 'gewone' melk, maar heeft een andere eiwitsamenstelling dan gewone melk.
A2A2 blijkt een gunstige invloed te hebben op de spijsvertering van veel mensen die koemelk moeilijk verdragen.

Het schema geeft weer hoe melkeiwit is opgebouwd.

 

Het type is vastgelegd in het DNA van de koe. In de lichaamscellen van een koe zitten de chromosomen, waarin de genen de eigenschappen van het dier vastleggen.

Genen komen per tweetal voor. Er bestaan dus drie varianten namelijk:
Homozygoot A1/A1
Homozygoot A1/A2
Homozygoot A2/A2

Alleen de koeien met de variant A2/A2 produceren uitsluitend melk met het A2-eiwit.

De populaire benamen van A2A2 melk is oermelk. Van oorsprong, eeuwen geleden, bevatten alle koemelk uitsluitend het type eiwit betacaseïne As.
We noemen melk van koeien met betacaseïne A2 daarom oermelk.

Alleen de melk van de dieren met A2/A2 melk gebruiken we voor de zuivelproducten van Blije Zuivel door ze direct af te tappen van de koe in een melkemmer tijdens het melken.

       

De melk wordt vervolgens direct verwerkt tot yoghurt en hangop.

'Wat er uit komt, zit er in'. Behalve een zuursel om de melk aan te zuren wordt geen enkel toevoegmiddel gebruikt. Er vindt ook geen homegenisatie plaats zoals melk die is verwerkt in de fabriek. De gehalten in de melk en dus de yoghurt schommelt met de seizoenen. In het voorjaar als de koeien naar buiteng gaan zit er veel eiwit in het gras en dus ook in de melk. Zo simpel kan het zijn. 

Sorteer op
© 2016 - 2019 Twentse Streekproducten Organisatie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel