Navigatie

Twentse Landgans

De Twentse landgans - Zeldzaam Lekker

Het eten van gans is in Oost-Nederland en Duitsland een eeuwenoude traditie. Op boerderijen werden meerdere ganzen gehouden dan kippen omdat ganzen ons voorzagen van meerdere producten als dons, veren voor pijlen en te schrijven, eieren, vlees en natuurlijk als erfbewaker. Traditiegetrouw wordt gans gegeten met St. Maarten rond 11 november, waar vrienden elkaar opzoeken voor een maaltijd waar tijd geen rol speelt. De langzame garing van de gans past hier uitstekend bij. Deze rol pakt de gans ook weer prima op als Kerstgans.

In voorbereiding op de winter gaat de gans extra vetreserves aanleggen rond de organen en onder de huid waar de gans mee in het water ligt. Dit helpt de gans tegen koude en bij besneeuwde dagen als voedsel schaars is.

Juist dit kenmerk maakt dat de Twentse Landgans in november en december op haar best is voor de keuken. Door te kiezen voor een langzame garing wordt de gans, dankzij het eigen vet, gekonfijt. Het vlees wordt hierdoor boterzacht en krijgt een heerlijke volle smaak.
Chefs spreken daarom van ganzengoud als ze het over ganzenvet hebben. Bezoekers van Frankrijk weten dat daarom ganzenvet los verkocht wordt om andere gerechten op smaak te brengen. De botten van de gans kunnen tenslotte gebruikt worden voor een heerlijke bouillon. 

De Twentse Landgans is opgenomen binnen zowel de Stichting Zeldzame Huisdierrassen als Slow Food (Producentengenootschap "Presidium Twentse Landgans).
Dit lijkt tegenstrijdig, maar op deze wijze werken de fokkers aan de zowel de instandhouding van het met uitserven bedreigde ras als de traditie van de St. Maartengans en de Kerstgans. De fokkers van de Twentse Landgans laten de natuurbroedkuikens vanaf maart opgroeien op boerenerven en boomgaarden. Vanaf oktober worden de dieren extra bijgevoerd met granen zodat ze vanaf november in puike conditie zijn. 

Ganzen kunnen besteld worden als gehele gans inclusief hart, lever en maag voor bijvoorbeeld paté of als uitgebeend borst en pootvlees. Dit uitgebeende vlees laat prima verwerken tot gerookte of gekookte ham wat perfect past bij bijvoorbeeld asperges. De smaak van de wat vettere ham komt volgens sommigen in de buurt van paling.

Sorteer op
© 2016 - 2019 Twentse Streekproducten Organisatie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel